Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο

Περιγραφή

Το σύγχρονο κτίριο με το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, θα βρείτε σε μικρή απόσταση, βόρεια του πολυχώρου Αττικόν με είσοδο επί της οδού Ανδρέα Γερούδη. Οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του παλιού Μαρκίδειου θεάτρου της Πάφου που κατεδαφίστηκε εν όψη έργων ανάπλασης και αναβάθμισης του χώρου. Το νέο θέατρο του δήμου, χωρητικότητας 410 ατόμων, εγκαινιάστηκε το 2018 από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και για λόγους ιστορικούς, ονομάστηκε  “Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο”. Διαθέτει άνετους και λειτουργικούς χώρους με σύγχρονο εξοπλισμό και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο  στις ανάγκες τόσο του κοινού όσο και των παραστάσεων, προσφέροντας μια  μοναδική θεατρική εμπειρία.

Το θέατρο χρωστάει το όνομά του στο Σωτηράκη Μαρκίδη, σε μια εμβληματική μορφή της Πάφου που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου. Γόνος εύπορης οικογένειας, γεννήθηκε στην περιοχή Κτήμα τον Νοέμβριο του 1894 και πέθανε στη γενέτειρά του το 1975. Έντονα πολιτικοποιημένος, ο Μαρκίδης ήταν ένθερμος, οπαδός του Βενιζέλου και  υποστηρικτής της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Σπούδασε  νομικά  και ήταν ένας από τους πρώτους Παφίους που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1912 όταν ξέσπασε ο βαλκανικός πόλεμος, διέκοψε προσωρινά τις σπουδές του για να καταταγεί εθελοντικά στον ελληνικό στρατό. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, πρωταγωνίστησε στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης και  συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του κυπριακού θεάτρου. Το 1918 μαζί με τον αδελφό του  Κώστα Μαρκίδη, ίδρυσαν το «Χορευτικό Όμιλο Νέων» που ήταν το πρώτο καλλιτεχνικό συγκρότημα της Πάφου και την ίδια χρονιά παρουσίασαν την πρώτη «Παφίτικη Επιθεώρηση». Η θεατρική της επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που αποφασίστηκε να παρουσιαστεί σε ολόκληρη την Κύπρο. Οι εισπράξεις της ήταν αρκετά μεγάλες για την εποχή και  διατέθηκαν όλες για την ενίσχυση του Γυμνασίου της Πάφου. Οι Σωτηράκης και Κώστας Μαρκίδης μαζί με τους ερασιτέχνες συνεργάτες τους παρουσίασαν και άλλες «Παφίτικες Επιθεωρήσεις», οι οποίες αποτέλεσαν σταθμό στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου.

Σήμερα, χάρις στο  φιλόλογο και πνευματικό άνθρωπο της Πάφου Γιώργο Χατζηκωστή που συνέλεξε το υλικό του Σωτηράκη Μακρίδη, κυκλοφορούν σε βιβλίο οι επιστολές του από τους Βαλκανικούς πολέμους, καθώς  και σε δύο τόμους, τα σκόρπια κείμενά του από τον κυπριακό Τύπο, με τίτλο «Σωτηράκη Μαρκίδη. Τα ευρεθέντα Συναγωγή κειμένων» (Λευκωσία 2014 και 2017).

Στοιχεία επικοινωνίας:

  • Διεύθυνση: Ανδρέα Γερούδη 18, Τ.Κ.8010 Πάφος
  • Τηλέφωνο: +357 26222286
  • email: info@thoc.org.cy

Κατεβάστε τη βιβλιογραφία εδώ.

Λεπτομέρειες

Κατηγορία: Χώροι Πολιτισμού


Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο